En weekend i Dubrovnik oktober 2022
Tid för lite avkoppling med en lång weekend i Dubrovnik. Vi tillbringade en dag där för många år sedan när vi var på kryssning och har sedan dess alltid önskat återvända till denna vackra stad. Så en tisdagsmorgon kör vi bil till Kastrup och flyger med Norwegian direkt till Dubrovnik på 2 timmar. Äntligen kunde vi utnyttja sparade poäng efter den långa pandemin.
Dag 1
På flygplatsen utanför Dubrovnik väntar en limousine som tar oss direkt till hotellet utanför staden där vi skall tillbringa 4 dygn. Skall bli skönt att njuta av havet och svensk sommarvärme med 21 grader i skuggan. Förutom att äta gott skall vi bara utforska den muromgärdade staden och njuta av poolliv alt bad i havet.
Dubrovniks flygplats är liten och mysig, där vi snabbt fick vår väska och mötte bilen som tog oss förbi Dubrovnik och sedan 4 km norrut till vårt hotell, Royal Neptun. Det är en destination med 5 hotell, 8-10 restauranger, 7 pooler med söt- respektive saltvatten, inom- och utomhus, SPA mm.
Vi anländer på eftermiddagen, fortfarande 21 grader men mulet. Efter att ha packat upp och beundrat havsutsikten går vi direkt till baren för att svalka torra strupar! Det blir en tidig middag vid havet med en fantastisk solnedgång med blodröd färgad himmel.
Middag med langostinos vilket här är havskräftor, ihop med en underbar Sauvignon Blanc från Kroatien. De kan verkligen producera goda viner här i Kroatien! Tidig första kväll i säng för att varva ner och njuta av en short break!
Dag 2
Ny dag med strålande sol. Frukost utomhus vid havet med prosecco och det mesta man kan önska sig på morgonen. En heldag vid havet med bad och skön avkoppling med saltvattenspooler och bad i havet där många snorklar i det klara fina vattnet. Till lunch en Cesarsallad med rosévin på terrass med fantastisk utsikt över hav och berg. Ständigt passerar all båtar som seglar utanför den kroatiska kusten med sin underbara skärgård.
The Royal Resort innehåller 5 hotell, Royal Princess, Palm, Ariston, Neptun och Blue alla med ca 100-150 rum. Hotellen är förbundna med varandra och har tillsammans ca 10 restauranger, 7-8 pooler med söt- respektive saltvatten samt SPA och motionsanläggning. Fantastiskt byggt på klipporna vid havet där några pooler placerats bland klippor med uppstickande berg. Bada får man göra via trappor ner i havet med kristallklart vatten.
Varje restaurang är tematiserad med bland annat seafood, köttrestaurang - där man betalar per vikt med kilopris och Sushi. Eftersom vi är här i oktober så är det lågsäsong och några hotell stänger medan några är öppna året runt. Förutom turism erbjuder man konferens- och bankettsalar.
Kvällsdrinken intogs på Hotel Blues takterrass, självklart en Aperol Spritz som spridit sig även hit. Otrolig solnedgång över havet med en blodröd sol av gigantisk storlek med siluetter av tre mastat skepp som lämnade hamnen. På taket en infiniti pool med varmt vatten där många tog sig ett kvällsdopp.
Till middag i restaurangen La Castile avåts en utmärkt filé Mignon med en kroatisk flaska rödvin på druvan Cabernet Sauvignon. Återigen ett fantastiskt gott vin. Kroatiens vinskörd är inte större än att de konsumerar allt inom landet, därför är deras viner okända utomlands.
Dag 3
Torsdagen kommer åter med solsken, men idag bär det av med buss till ”Old Town”, dvs gamla staden i Dubrovnik som är ett världsarv. Dubrovnik, känd som Adriatiska havets pärla, är mest känd för gamla staden som omgärdas av en 1940 meter lång mur med 6 fort runt om staden. Muren byggdes på 12-1300-talet, men staden grundades på 800-talet och är känd för sina stenhus, kloster och palats, där alla gator har marmorstens beläggning.
För turister är en promenad runt staden uppe på muren den mest kända attraktionen, vilket vi i vår ålder inte klarade av på grund av alla branta trappor. Underbart foto där en förskola med 20-25 barn fick smaka av den fantastiska italienska glassen som görs lokalt.
I hamnen benämnd the old port, gick en ständig ström av båtar ut för att besöka de tre öarna alternativt att få en panoramavy av Dubrovnik från havet. Om det var lågsäsong vid vårt hotell så var Dubrovnik desto mer fyllt med turister. Två stora kryssningsfartyg låg i hamnen som tog 3 000 respektive 900 passagerare som med guidade turer skulle bese staden.
Man kan tänka sig hur det var under sommaren när man ibland hade 7 kryssningsfartyg i hamnen samtidigt. Måste varit olidligt trångt och varmt i den muromgärdade staden. Här finns dock restauranger för alla. I varje gränd fanns det restauranger och barer. Under sommaren har det dessutom varit alltför varmt med 35-40 grader. Så bästa tid att besöka Dubrovnik är maj-juni eller september-oktober.
Dubrovnik är en otroligt ren och vacker stad med ett otal restauranger i de stupbranta gränderna. Staden är byggd på bergssluttningar med mycket branta trappor. Gillar man kloster, palats och kyrkor är det staden att besöka, men i det fina vädret drar man sig för att gå inomhus alltför ofta. Inne i gamla staden bor enbart 100 familjer permanent, dvs det är för dyrt. Att köpa en lägenhet kostar minst 50-60 000 sek per kvm och bilen får man parkera utanför muren till en kostnad av 10 euro per timme! Många gator är dessutom så branta att barnfamiljer och äldre inte kan bo där. Istället är alla bostäder för uthyrning genom Airbnb med flera.
Så efter att ha vandrat runt i staden, ätit en god lunch med utmärkt kroatiskt vin nere vid hamnen, tog man tacksamt bussen åter till hotellet för en avkopplande slummer och poolside drink. Om ni skall till Dubrovnik, hyr aldrig bil, totalt kaos och en parkering om man kunde hitta någon kostar minst 100 sek/tim.
På kvällen tar vi det lugnt och njuter av ost, vin och kex plus frukter på rummet för att i morgon njuta av bad och vila vid havet. Resans främsta mål är ändå avkoppling och vila samt få lite sol innan höst- o vintermörkret sätter in i Sverige.
Dag 4
Denna morgon äter vi frukost med Prosecco och nygjord omelett samt all sköns korvar, bacon och rikligt med frukt. Sedan ner till poolerna och havet som denna dag är helt still. Underbar utsikt över havet där idag ett antal lyxjakter glider förbi. Den kroatiska kusten är underbar med sina många öar där man kan göra strandhugg med lokal middag. Säkert utnyttjar dessa båtar allt från Montenegro, Dubrovnik, Split samt inte minst Venedig och Bari på italienska sidan.
På eftermiddagen blev det vila på rummet inför en avslutningsmiddag med drink på terrassen nere vid havet i restaurangen Zoe. Trevlig avslutningskväll med hustrun. En mojito drink i solnedgången, som vanligt helt sagolik. Hit kommer man just för att se de fantastiska solnedgångarna, med ett blodrött klot som sänker sig ner i havet.
Därefter middag med seabass och tuna nedsköljt med Kroatiens fantastiska Sauvignon blanc och en dessert med glass. En riktigt skön vecka, precis vad som behövs innan den mörka hösten i Sverige faller över oss!!!
- Vid pennan Gösta